Martina Gabaríková: Un autocolant pentru peretele camerei copiilor trebuie să spună o poveste și să atragă atenția celui mic

CINE ESTE MARTINA GABARÍKOVÁ?

Ilustratoarea slovacă Martina Gabaríková, cunoscută sub pseudonimul adzusi.art a parcurs un drum dificil pentru a ajunge la creația digitală. A fost pasionată de desen încă de când era copil, dar a început să creeze în mod activ abia după un accident de mașină. Începând cu ilustrații mici, aceasta a trecut gradual spre opere colorate și jucăușe pentru copii. Martina adoră cafeaua, înghețata, pe soțul ei… și acel sentiment când înveți ceva nou :)

Haideți cu noi să aruncați o privire la modul în care noua colecție originală INSPIO de autocolante pentru perete create de adzusi.art a reprezentat cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Martina înainte de a-și găsi împlinirea în creație și ilustrații.

CÂND AȚI ÎNCEPUT SĂ CREAȚI ILUSTRAȚII? AȚI URMAT CURSURILE UNEI ȘCOLI DE ARTE?

Am absolvit o școală de artă axată pe muzică, în special pe cântat. Întotdeauna m-am simțit apropiată de artă, însă de fapt sunt un artist autodidact. Ulterior, am început să caut cursuri online, care apoi au început gradual să îmi ofere o direcție.

Am început prin a mă concentra doar pe pictură la începutul anului 2020. Anul anterior am pictat sporadic prin diverse locuri. Am început să pictez mai activ, de la 5 până la 10 ore pe zi, acum un an și jumătate :)

CE ÎNSEAMNĂ PENTRU DVS. CREAȚIA ȘI CARE ESTE ELEMENTUL TIPIC AL CREAȚIILOR DVS.?

Creația este unul dintre lucrurile care aduce cea mai mare satisfacție în viață pentru mine. Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez astfel încât să las dovezi tangibile ale activității pe care am realizat-o. Când creez, întotdeauna am rezultatul în fața ochilor – chiar dacă e bun sau rău, văd ce am făcut și la ce trebuie să mai lucrez. Pot să văd și ce s-a îmbunătățit. Este un sentiment minunat când realizez că sunt capabilă să aduc o idee într-o formă reală și vizibilă sub forma unei ilustrații.

Bucurie, sentimente, un zâmbet, o poveste și culorile sunt creațiile mele obișnuite. Ador zâmbetele de pe chipurile oamenilor când aceștia se uită la unele dintre ilustrațiile mele. Îmi place să combin forme simple cu culori bogate și introduc o anumită poveste sau idee în fiecare creație.


Percep frumusețea ilustrațiilor pentru copii în interacțiunea dintre personajele pictate, în poveste și în conversația dintre acestea. De exemplu, când reușesc să surprind privirea unui șoricel îndreptată spre un unicorn sau modul în care capetele lor se apleacă unul spre celălalt… este clar că e vorba de dragoste. :)


CUM AȚI ÎNCEPUT ACTIVITATEA DE ILUSTRAȚII DIGITALE?

Am avut un accident de mașină în care mi-am rănit mâna dreaptă. Mi-a trecut prin gând în acel moment că nu-mi voi recupera niciodată întreaga capacitate a mâinii.

La un moment dat în această perioadă, partenerul meu a cumpărat o tabletă pentru a mă ajuta să-mi antrenez capacitățile motrice într-un mod diferit față de exercițiile fizice. De fapt, nu eram foarte sigură de ideea lui, însă în final totul s-a îmbunătățit gradual. La câteva luni după cea de-a doua intervenție chirurgicală la mână, a început toată situația asta a pandemiei și, dacă asta nu era de ajuns, mi-au închis și departamentul de lucru. Așa că mi-am pierdut locul de muncă.

Atunci am început să acord mai mult timp zilnic picturii digitale.

CE V-A ATRAS LA ILUSTRAREA PE O TABLETĂ ȘI NU PE HÂRTIE?

Uneori schițez o idee pe hârtie când am inspirație și nu am tableta la îndemână. Încerc să păstrez un caiet de schițe, dar de fapt întotdeauna folosesc tableta. Este mai practic pentru mine. Tabletele din prezent cu accesoriile lor pot imita frumos și sensibil senzația de a desena ca și cum ai desena pe hârtie. Îmi place și că îmi oferă o varietate de funcții de editare a schițelor și ilustrațiilor.

De aceea, schițez ideile direct pe tabletă în majoritatea cazurilor. Le verific ulterior și continui să le redefinesc. Uneori am o idee în gând dimineața devreme și imediat ce îmi permite timpul mă așez cu tableta în față și desenez. Iar alteori durează de la 5 la 6 ore.

AȚI ILUSTRAT O CARTE DESPRE O MICĂ SĂMÂNȚĂ DENUMITĂ O MALINKOM SEMIENKU ȘI AUTOCOLANTE DE PERETE PENTRU COPII. CARE ESTE DIFERENȚA?

Adevărata frumusețe în crearea de autocolante de perete o oferă libertatea. Pot folosi orice elemente, iar gama de subiecte disponibile este nelimitată. Pe de altă parte, este o provocare să creezi o ilustrație încorporând o idee și o poveste și în același timp putând să atragi atenția în special a unui spectator mic.

Sunt mai multe ilustrații într-o carte precum O malinkom semienku care spun povestea. Așa că acesta este un avantaj. Cu toate acestea, limitele subiectului în sine reprezintă un dezavantaj. Asta înseamnă că toate ilustrațiile din acest caz se axează pe semințe și spice de grâu. Este o temă frumoasă, dar când o desenezi timp de două luni, abia aștepți orice oportunitate de a crea câteva povești cu animale. :)

CE ANIMAL A FOST CEL MAI DISTRACTIV DE CREAT ȘI CARE A FOST CEL MAI DIFICIL?

A fost o adevărată provocare să aranjez puii de panda în jurul mamei panda. A fost aproape ca și cum aceștia nu voiau să asculte de mine și era foarte important pentru mine ca toți trei să fie acolo. Zâmbetul ascuns al mamei panda surprinde perfect momentul, chiar dacă ea are trei micuți ca argintul viu, vioi și jucăuși în jurul ei :)

Cred că cea mai distractivă a fost crearea unei combinații de personaje mici în libertate, cum este în ilustrația cu șoricelul și rinocerii.

CARE ESTE MESAJUL DVS. DIN SPATELE COLECȚIEI ORIGINALE A ADZUSI.ART?

Zâmbet, bucurie, dragoste și recunoștință. Dacă le menținem vii și apreciem lucrurile mici, atunci fiecare zi poate fi mai frumoasă și poate aduce mai multă împlinire.

Acest interviu a fost pregătit pentru dvs. de Lucka și Martina

Distribuiți acest articol prietenilor dvs